I årets vinterutställning hyllas den nordiska vinterns rika variation i konsten. I centrum står Gustaf Fjæstad, det frusna landskapets uttolkare framför andra. Med sina emblematiska vinterbilder av spröda iskristaller, glittrande rimfrost och doften av köld i luften är hans namn liktydigt med årstiden. Samtidigt ägde Fjæstad förmågan att frammana suggestiva känslolägen fulla av skönhetsdyrkan i sina snölandskap. Hans gestaltade framställningar av hembygden med dekorativt böljande former är typiska för sekelskiftets jugendartade stil, vilka tillsammans med stämningsfulla impulser förlänar hans konst en säregen lyskraft som saknar motstycke i svensk konsthistoria.
För konstnärer i allmänhet och landskapsmålare i synnerhet medför vintern både utmaning och inspiration och i de utställda konstverken härskar snö, is och kyla i alla dess former. Vinterns många ansikten återges här i såväl skogspartier och stadslandskap som i djurriket, norrländska panoraman, jaktscener och kulna skärgårdsmotiv.
Vid sidan av Gustaf Fjæstads gnistrande vinterstycken innehåller sammanförandet bland annat intagande friluftsmåleri från Alfred Wahlberg och norrmannen Frits Thaulow jämte stadsbilder av ett svunnet Stockholm i vinterskrud signerade August Hagborg, Anton Genberg och Nils Kreuger. Kung Bores ankomst är även påtaglig i djurmotiven som representeras av naturmålarna Thure Wallner, Jonas Nilsson och Mosse Stoopendaal samt, inte minst, i ett antal verk av Bruno Liljefors där hans förmåga att skildra djurens vintertillvaro hör till utställningens höjdpunkter. Gemensamt för samtliga presenterade konstverk är ett välkomnande av vintern och de möjligheter årstiden erbjuder ett konstnärsöga, möjligheter vars variationer förefaller vara oändliga
Solglöd över snöklädd sjö, olja på duk,
100 x 140 cm, signerad G Fjæstad.
Gustaf Fjæstad var det frusna landskapets mästare och den svenska vinterns uttolkare. Som en av de ledande svenska målarna vid förra sekelskiftet var han i sin samtid hyllad för sina närmast magistrala vinterscener föreställande de snöbundna skogarna och de pittoreska, frusna sjöarna i Värmland. Fjæstads målningar där vatten är i rörelse, liksom flytande, strilande, lätt strömmande, utgör en självständig motivkrets skild från de rakt igenom frusna vattenmiljöer som utgör huvudtypen i hans produktion. I denna förgyllda uppenbarelse till målning får vinternaturen ett pulserande liv samtidigt som konstnären ägnar sig åt en balansakt mellan dekorativ formverkan och fullständig illusion i ett till synes slumpmässigt utsnitt av sjön. Man förbluffas över Fjæstads lika skickliga som snillrika sätt att framställa snön med endast ljust skära, violetta och blåa toner av ett pointillistiskt prickmanér som han kombinerar med ett bredare växelspel av olika temperaturer i vattnet.
Orrpar i snö, Akvarell och täckvitt på papper,
30 x 44,5 cm, signerad Bruno Liljefors. Utförd 1896.
Orrar och deras speciella habitat, där lågt växande buskar ofta fungerar som skydd och bo, utövade en särskild lockelse på Bruno Liljefors. Han återkom flera gånger till motiv med orrar, ensamma eller i olika gruppkonstellationer, men varje skildring har ett unikt tilltal. I denna akvarell, Orrpar i snö, har Liljefors återgivit fåglarna i ett vinterlandskap. Akvarellen är utförd i grisaille-teknik, det vill säga målad endast med svart och grått i olika valörer samt vitt med varierande täckningsgrad. Genom den valda tekniken åstadkommer konstnären en extra effektfull kontrast mellan hanens mörka, kompakta kroppsvolym och den ljusa bakgrunden, samtidigt som honans spräckliga fjäderdräkt på ett naturligt sätt smälter ihop med grenverket i det omgivande buskaget.
Vindpinat träd, Fränsta, olja på duk monterad på pannå,
40 x 33,5 cm signerad HELMER OSSLUND. Utförd 1898-99.
Våren 1898 bosatte sig Helmer Osslund i Fränsta i Medelpad. Han stannade bara ett knappt år på platsen, men han målade flitigt och var som alltid ivrig att utforska trakten. Fränsta ligger vid Torpsjön i Ljungans dalgång, vackert inbäddad i ett mjukt kuperat landskap. Osslund skildrade platsen ur flera olika perspektiv och vid alla tänkbara väderlekar. Han prövade sig fram med olika arbetsmaterial och stilistiska uttryck och han tycks ha njutit lika mycket av utforskandet av själva skapandeprocessen som av motiven. Ibland målade han med torr temperafärg, ibland i olja med eller utan smörpapper som underlag. Penselföringen kunde ibland vara mjuk, nästan smeksam, men lika gärna applicerade han färgen i ganska tjocka lager med korta, grova penseldrag.
Snödis över Marstrand, olja på duk,
63 x 97 cm, signerad Alf. Wahlberg.
Intresset för ljus och atmosfär är genomgående drag i Wahlbergs landskapsmålningar. Särskilt sysselsatte han sig med de intrikata och komplicerade problem som bjuds då konstnären väljer sin angreppspunkt så att landskapet ses i starkt motljus. I fonden kring fästningen har han använt breda penseldrag i ett mer summariskt framställningssätt i syfte att återge ljusets formupplösande effekt. Här kan man troligen spåra påverkan av neoimpressionisternas ivrigt engagerade analys av ljusets verkningar och deras metoder för ljusets återgivande i måleriet. Wahlberg har vetat att ta vara på de måleriska potentialer Marstrand erbjöd även under vinterhalvåret. Metoden att innefatta en liten strandremsa i förgrunden, vilket ger betraktaren intrycket av att stå rakt på stranden, var ett beprövat grepp hos konstnären. Likväl förblir ljuset det verksamma ämnet i Wahlbergs bilder, och effekten av det ursprungliga synintrycket är föredömligt gestaltat.
Domherrar i snö, olja på pannå,
26 x 40 cm, signerad Th. Wallner.
Domherrar i snö är ett fint prov på Thure Wallners personliga och naturnära måleri. Ämnet är en stillsam naturstudie i midvintertid där det känsliga utförande vittnar om Wallners förkärlek för de svenska vinterfåglarna. Här ger Wallner prov på en luftigare och friare stil än man är vad att se honom. Med breda penseldrag och mjuka konturer innesluter han fågellivets vardag till en värmande scen. Domherrarna har burrat upp sina fjäderdräkter i skydd mot kylan, distinkt avtecknade mot de kritvita grenarna och den tjocka omgivande snön. Kontrasten fullbordas i hanarnas röda bröst, vilka utgör iögonfallande accenter mot den ljusa, diffusa bakgrunden. En avgörande komponent i Thure Wallners konstnärskap var hans ofelbara förmåga att tyda och framställa djurens beteendemönster, som tillsammans med omsorgsfull ljussättning av scenerierna förlänar hans alster en tilldragande karaktär.
Julstämning, akvarell och täckvitt,
18,5 x 25 cm, signerad roland S.
I den entydigt idylliska Julstämning är beståndsdelarna noga komponerade. Akvarellen är en utmärkt representant för Roland Svenssons kvicka iakttagelseförmåga och rationella bildförståelse. Kulturlandskapets boningshus i klara färger står inbäddade i tjock, dämpande snö under en låg sol. Tystnad råder, endast vinden talar när den strömmar över det frusna sundet. Ingen mänsklig aktivitet anas, sånär som på enstaka spår i snön. Bortom klipporna breder havsisen ut sig i klangfulla nyanser av djupblå, turkos och vit. Plasten är östra Möja, närmare bestämt Ramsmora, som är den by där Roland Svensson först lärde känna Stockholms skärgård. Med distinkta och beundransvärt säkert tecknade linjer har Svensson gestaltat det genuina känsloläge som präglar nejden när harmonisk julstämning råder. Utförandet är både ömsint och förtroligt; Svenssons affektion inför motivet är påtaglig. På så vis återger Julstämning många fler värden än de rent konstnärliga, vilket turligt nog är en av bildkonstens främsta förtjänster.