Helene Schjerfbeck, Fransk bondflicka, olja på duk,
50,2 x 34,3 cm, signerad och daterad HS. 1883.

Höstutställning
2024
26 oktober – 29 november

Öppettider vard. 10–18 lör. 12–16

 
 

Årets Höstutställning på Åmells bjuder på en noga utvald mix av högkvalitativt nordiskt måleri och skulptur från de senaste 150 åren. I den klassiska avdelningen visas bland annat en stor marmorskulptur av Per Hasselberg och tidstypiskt måleri av Carl Wilhelmson, Bruno Liljefors och Akseli Gallen-Kallela. Här presenteras också två verk som sticker ut litet extra: Carl Larssons Martina med matkorgen, som är ett förarbete i olja till den kända monumentalmålningen Frukost i det gröna, och Helene Schjerfbecks finstämda Fransk bondflicka från 1884.

Bland Höstutställningens modernistiska verk är Carl Milles ovanliga skulpturgrupp Lek med fiskar värd att uppmärksammas. Originalet skapades under de år som konstnären var bosatt i USA för att ingå i en fontänskulptur, men just detta delmotiv stannade på idéstadiet. Ett annat, desto mer känt och omskrivet verk är Gösta Adrian-Nilssons mästerliga Vagnväxling II. Målningen är inte bara representativ för GAN:s måleri på det sena 1910-talet, den ett klockrent exempel på hans banbrytande insats som kubistisk-expressionistisk pionjär i Sverige.

Speciellt med årets Höstutställning är också att den innehåller en specialavdelning på temat Myt och saga i svensk bildkonst. Avdelningen domineras av verk som ursprungligen utförts för att ingå i den populära sagoserien Bland tomtar och troll. Sammanlagt visas sju originalillustrationer till serien i akvarell, tusch och blyerts, skapade av John Bauer och Einar Norelius. Därutöver innehåller avdelningen ytterligare två originalverk med sagomotiv av Bauer (varav ett mycket ovanligt i olja), en utsökt sagoteckning av Carl Larsson samt två magnifika verk av Ivar Arosenius, bland annat den burleska, myllrande och för konstnären ovanligt stora oljetemperamålningen Bacchi sjö.

 
 

Utvalda verk

Martina med matkorgen, olja på duk,
60 x 80 cm, signerad C.L.

Carl Larsson
(1853–1919)

Den 193 x 408 cm stora oljemålningen Frukost i det gröna, som Carl Larsson arbetade med åren 1910-13 och som sedan 1946 tillhör Norrköpings konstmuseum, är ett av konstnärens mest kända monumentalverk. Som brukligt är vid större och mer komplicerade kompositioner föregicks den av en stor mängd studier och förarbeten i olika material, varav Martina med matkorgen är ett. Martina med matkorgen har fram till helt nyligen (2024) tillhört Martinas familj. Hon fick den ursprungligen i gåva av konstnären, som ett bevis på hans stora uppskattning av henne. Martina tillhörde det Larssonska hushållets verkliga trotjänare. Hon följde familjen överallt där hon behövdes, även till Stockholm och skolhushållet i Falun, och i likhet med gårdens övriga tjänstefolk stod hon flera gånger modell för Carl. Två mycket kända och älskade verk är Martina med frukostbrickan (1904), som under många år var reproducerad som omslagsbild till Hemmets kokbok, och Nu är det jul igen (1907), där Martina stannar upp ett ögonblick i sina bestyr och blickar ömt mot lille Esbjörn, som fascinerat står och beundrar den smyckade julgranen.

Vy från Malaga, gouache på papper, 51 x 66 cm,
signerad och daterad Malaga -33 Grünewald.

Isaac Grünewald
(1889−1946)

Under perioden 1920-1932, då Isaac Grünewald och hans familj hade bostad i Paris, grundlade han vanan att varje sommar göra en längre bilresa söderut. Sommaren 1933 genomförde Grünewald trots allt en lång och innehållsrik biltur genom Europa. Hjertén var för sjuk för att kunna följa med, så som resesällskap kontaktade Grünewald i stället vännen och kollegan Ingeborg ”Bojan” Markström, som han under 1920-talets senare hälft umgåtts både flitigt och nära med. I Grünewalds bil Fågel Blå, en blå cord som han inköpt 1930, färdades de söderut via Danmark, Paris och den sydfranska staden Collioure ända ner till södra Spanien. Vy från Malaga målades under denna resa. Motivet är hämtat från den del av södra Andalusien som idag kallas Solkusten, där staden Malaga är provinshuvudstad. Det är dock inte själva staden som avbildas här; snarare ett fridfullt utkantsområde där bostadshusen står enskilt, befriade från trafik och kommers och omgivna av prunkande små trädgårdar.

Skeppsbrott vid klippig kust, olja på duk, 99 x 128 cm,
signerad och daterad Marcus. Larson. 1860.

Marcus Larson
(1825−1864)

Marcus Larson föddes 1825 i Åtvidaberg och blev under sin korta men produktiva konstnärskarriär känd för sina virtuost dramatiska målningar av naturens krafter. Stilistiskt hade Larson ena foten i romantiken och den andra i realismen och är av eftervärlden bemärkt för sina spektakulära havsbilder, ofta med ett brinnande eller förlisande fartyg som motiv. Den effektfulla Skeppsbrott vid klippig kust är en stormbild över en namnlös kust där två fartyg brottas med den svåra sjögången varav det ena har besegrats och lidit skeppsbrott mot de vassa klipporna. Havet häver sig i det hårda vädret. Utsikten över det vita skummet och de glödande klipporna, som badar i de stickande strålarnas ljus, gör en lika storartad som harmonisk verkan. Målningen karakteriseras av en rå kraft och en känsla för vädrets storartade faror betonade av det romantiska strålknippe som bryter igenom de jagande molnen och genom de vredgade vågornas ljusgröna bränningar.

Duvmatare, olja på duk, 65 x 69,5 cm,
monogramsignerad R S. Utförd 1936.

Ragnar Sandberg
(1902−1972)

En konstnär som Ragnar Sandberg beundrade kolossalt var fransmannen Pierre Bonnard. Dennes ljusa färgskala och vardagligt lust- och fartfyllda motiv roade honom och inspirerade honom på flera olika sätt. Målningen Duvmatare från 1936 är ett mycket fint exempel på Sandbergs måleri från 1930-talets mitt. Färgklangen, i synnerhet den för tiden ännu djärva sammanställningen av violett och grönt, liksom rörligheten i bilden, där olika delar av motivet tycks liksom överlappa varandra, är typiska för hans färg- och formexperiment vid den tiden. Det lättsamt vardagliga i motivet kan möjligen vara inspirerat av Bonnards arbeten, men i dess kärna finns ändå något som känns omisskännligt Sandbergskt. 

Kavallerister och hölass på boulevard, olja på pannå,
20 x 20,5 cm, signerad och daterad Kreuger -83.

Nils Kreuger
(1858−1930)

Bland Nils Kreugers målningar från 1880-talets början återfinns flera motiv från boulevarderna. Men det är varken flanörerna, eleganterna eller den framflytande massan han skildrar. Hans ödsliga boulevardbilder befolkas av arbetare, militärer, bönder och deras djur. Det är ljusets spel på de proletära och vardagliga stämningarna som tycks intressera honom. Kavallerister och hölass på boulevard skildrar en livlig miljö. Gatubilden domineras av hölassen som drar fram, stora som elefanter. I studiet av hästarnas rörelser och stadens estetik kommer Kreuger de samtida impressionisterna nära i fråga om djärv iakttagelse och flink penselföring samtidigt som en stilla stämning överväger. Därmed är Kavallerister och hölass på boulevard mycket typisk för konstnärens bilder från Paristiden.

Suorva om hösten, olja på duk monterad på pannå,
57 x 72 cm, signerad Helmer OSSLVND.

Helmer Osslund
(1866–1938)

I slutet av 1910-talet kom trakterna kring Suorva i Abisko nationalpark att förändras i grunden. De växande norrländska industriernas ökade energibehov hade lett till ett beslut om att förstärka den elproduktion som sedan 1915 utvunnits från kraftverket i Porjus genom att dämma upp Stora och Lilla Sjöfallet på ett sådant sätt att vattenflödet i Stora Luleälven blev mer konstant. Projektet möjliggjordes genom att man bröt ut en del av nationalparken strax norr om fallen och där skapade Suorvadammen. Suorva om hösten är troligtvis ett exempel på hur Helmer Osslund återvänt till en minnesbild av naturen kring Suorva före dammbygget. Konstverket är utfört på målarduk i relativt stort format, vilket tyder på att det inte är målat direkt inför motivet, utan i konstnärens ateljé. Penselskriften är kraftfull och ganska tvär, formen summarisk och väl sammanhållen och koloriten högt driven.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning