Ferdinand Fagerlins enhetliga uttryck i stil och ämnesval gör honom till en av de mest renodlade företrädarna för vad som idag brukar kallas Düsseldorfmåleri. Hans bakgrund var borgerlig; han hade växt upp i en välbärgad skeppsredarfamilj i Gamla stan i Stockholm och tog sedan studentexamen i Uppsala. Till den tyska staden vid Rhen kom han första gången 1853, efter avslutade studier vid Konstakademin och en kort karriär som svensk officer.
I Düsseldorf studerade han först för akademiprofessorerna Carl F. Sohn och F. W. Schadow. Men det som blev direkt avgörande för hans fortsatta konstnärskap var mötet med den kanadensiske målarkollegan Henry Ritter. Denne hade i Düsseldorf specialiserat sig på ett anekdotiskt genremåleri påverkat av de nederländska 1600-talsmästarna. Holländska fiskare, deras dräkter, inredningsföremål och livsmiljöer införlivades av honom i oändliga bildkombinationer, huvudsakligen interiörer. Fagerlin, som umgåtts flitigt i den ritterska familjen och sedermera gifte sig med enda dottern, övertog svärfaderns ateljé sedan denne avlidit och gled snart in på samma bana. Ritters efterlämnade holländska rekvisita känns också igen i åtskilliga av Fagerlins egna arbeten. Fagerlin blev, med undantag för enstaka besök i hemlandet, ett studieår i Paris och många resor till den holländska Nordsjökusten, kvar i Tyskland för resten av sitt liv.
'Leise Anfrage (En stilla förfrågan)' olja på duk, 56 x 50 cm, signerad och daterad Ferd. Fagerlin. DF. 81.
Ferdinand Fagerlin finns idag representerad vid Nationalmuseum i Stockholm, Kalmar konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och Göteborgs konstmuseum. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Ferdinand Fagerlin är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.