Konstnären Isaac Grünewald är en av Nordens största modernister och han tillhörde den första generationen svenska avantgardet i Paris. Grünewald levde mellan åren 1889-1946 och var en av ”De Unga” som ställde ut på Hallins Konsthandel i Stockholm 1909 – utställningen blev den moderna svenska konstens publika genombrott.
Isaac Grünewald studerade vid Academié Matisse kring 1910 och blev oerhört inspirerad av den franska konstnärens färg- och formspråk. Färgpaletten som återgavs med lysande färgytor, en melodisk och dekorativ linjeföring och formspråket med ofta förekommande perspektivförskjutningar.
Under senare år kom Grünewald att tillsammans med sin hustru Sigrid Hjertén att hämta mycket inspiration från resor i södra Europa, som gav målningarna en förändrad motivkrets och palett, av sydländska landskap och en mer dämpad färgskala.
Tulpanrabatten, 1938
Hemma i Sverige blev Grünewald en flitig deltagare i tidens konstdebatt, och en ivrig försvarare av den moderna konsten i landet. I samband med den stora Expressionistutställningen på Liljevalchs år 1918 publicerade han sitt manifest där han vurmade för att konsten skulle verka stimulerande på människorna och vara en fest för betraktarens öga. Vid samma tid blommade Grünewalds konst också ut i sin fulla färgprunkande blomstring med högt uppdriven färg och linjerytm.
Damen i blått (Nina), 1917
Grünewald var en mycket skicklig konstnär, som behärskade i princip alla måleritekniker. Han föredrog själv att måla i akvarell eller gouache och kom under sin konstnärliga karriär att arbeta med allt från teaterdekorationer och bokillustrationer till keramiska verk. År 1938 utnämndes han till professor vid Konstakademien – en tjänst han kombinerade med sin egen målarskola i Stadsgården.
Höstbukett och fruktskål, 1943
Hos Åmells hittar du flera konstverk av Isaac Grünewald, bland andra:
I Åmells onlinegalleri hittar du ett urval av konstverk av Isaac Grünewald och andra konstnärer.
Om du har frågor välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig!