Marcus Larson (1825–1864)

Mar­cus Lar­son in­rik­ta­de sig ti­digt på ma­rin­må­le­ri, och sökte upp den dans­ke ma­rin­må­la­ren Wil­helm Mel­bye i Kö­pen­hamn för att gå i lära hos honom. Efter att ha sett den mo­der­na nors­ka kons­ten år 1850 kon­cen­tre­ra­de Lar­son mo­tiv­kret­sen till vild­marks­land­skap. 1852 flyt­ta­de Lar­son till Düssel­dorf, där han under de tre föl­jan­de åren kom att ta in­tryck av fram­förallt Andre­as Ac­hen­bachs dra­ma­tis­ka land­skap av nor­disk ka­rak­tär.
    Även det hol­länds­ka land­skaps­må­le­ri­et från 1600-talet var en in­spi­ra­tions­käl­la, främst då den store land­skaps­må­la­ren Jacob van Ru­is­dael men även ro­man­ti­kern Carl Johan Fahlcrantz in­flu­e­ra­de Lar­sons ti­di­ga verk, som till stor del ut­görs av mån­skens­sce­ner.
 
 

Stormigt hav med fyr. Olja på duk, 84 x 123 cm, signerad och daterad Marcus Larson 1859.

Düssel­dorf­sko­lan

Mar­cus Lar­sons ge­nom­brott kom 1850 på Konsta­ka­de­mi­ens ut­ställ­ning, där han var re­pre­sen­te­rad med 16 mål­ning­ar. Stil­mäs­sigt var han en na­tio­nal­ro­man­tisk land­skaps­må­la­re till­hö­ran­de Düssel­dorf­sko­lan, vil­ket in­ne­bar att han skild­ra­de na­tu­rens kraf­ter på ett ro­man­tiskt och dra­ma­tiskt sätt och var som sådan en central­ge­stalt i 1800-talsmå­le­ri­ets ut­veck­ling.

Efter att ha åter­vänt till Sve­ri­ge bygg­de Lar­son en stor atel­jé i Flens­hult i den små­länds­ka skogs­byg­den. Den brann emel­ler­tid ned bara något år se­na­re och Lar­son läm­na­de där­ef­ter både Små­land och Sve­ri­ge för gott. Efter vis­tel­ser i Fin­land, Paris och Sankt Pe­ters­burg bo­sat­te han sig till sist i Lon­don, där han mötte en tidig död, blott 39 år gam­mal.

Mar­cus Lar­son hos Åmells

Mar­cus Lar­sons konst åter­finns på mu­se­er som Na­tio­nalm­su­em, Sjö­hi­sto­ris­ka mu­se­et och Gö­te­borgs konst­mu­sem samt på flera ut­länds­ka mu­se­er. Om du är in­tres­se­rad av att köpa eller sälja konst av Mar­cus Lar­son är du väl­kom­men att kon­tak­ta Åmells konst­han­del – vi är ex­per­ter på skan­di­na­visk konst, och hjäl­per dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Väl­kom­men

Öp­pet­ti­der:

Var­dag 10-18
Lör­dag 12-16